REPUBLIKA E KOSOVËS

Avokati i Popullit

paraqit rastin

Thirrja falas

Lajme

Lajme

13.4.2012

KOMUNIKATË E AVOKATIT TË POPULLIT PAS VIZITËS NË QYTETIN E MITROVICËS

13 prill 2012 - Avokati i Popullit Sami Kurteshi me bashkëpunëtorë ka vizituar dje me datë 12 prill 2012 pjesën veriore të qytetit të Mitrovicës, për të parë nga afër gjendjen, pas shpërthimit të datës 8 prill 2012 në banesën e një familje në këtë pjesë të vendit, me ç`rast ka mbetur i vdekur kryefamiljari Selver Haradinaj dhe janë plagosur dy fëmijët e mitur.
Nga biseda me qytetarë të ndryshëm gjatë vizitës në Lagjen e Boshnjakëve dhe Lagjen e Tre Rrokaqiejve, ku edhe ka ndodhur shpërthimi, Avokati i Popullit konstaton se qytetarët e të gjitha nacionaliteteve atje kanë një emërues të përbashkët të shqetësimit të tyre: Pasigurinë e përgjithshme!
Atmosferë e tensionuar, anarki e plotë, njërëz që reflektojnë frikën, frustrimin dhe lodhjen, që shprehin haptas pasigurinë e tyre për jetën, lëvizjen e lirë dhe pronën, janë e përbashkëta e të gjithë qytetarë/eve të kësaj zone që biseduan me Avokatin e Popullit.
Provokimet e vazhdueshme që bëhen nga grupet kriminale, rreziku permanent i përsëritjes së akteve kriminale kundër jetës, si ai i shpërthimit në orët e hershme të së dielës , mbajtja nën tension e gjendjes nga deklarimet dhe veprimet e strukturave paralele janë presion i vazhdueshëm për banorët në këtë pjesë të vendit.
Po ashtu banorët shprehën shqetësimin e tyre edhe për gjendjen e rëndë ekonomike dhe injorimin që institucionet përkatëse ua bëjnë në punësim, në kategorizimin për të përfituar ndihma sociale etj.

Avokati i Popullit poashtu ka takuar edhe kryetarin e komunës së Mitrovicës Avni Kastrati, me të cilin u bisedua lidhur me zhvillimet e fundit dhe gjendjen e përgjithshme të të drejtave të njeriut në pjesën veriore të Mitrovicës, bazuar në informatat dhe këndvështrimin e autoriteteve komunale.
Situata në pjesën veriore të qytetit të Mitrovicës është jashtëzakonisht e tendosur dhe kërkon me urgjencë funksionalizimin e plotë të institucioneve shtetërore. Mbrojtja e jetës, e lëvizjes së lirë dhe pronës, respektimi i ligjit dhe rendit në gjithë territorin e Republikës së Kosovës është domosdoshmëri dhe kusht për respektimin e të drejtave dhe lirive të njeriut për të gjithë qytetarët.
Avokati i Popullit fton Qeverinë e Republikës së Kosovës dhe gjithë faktorët ndërkombëtarë me fuqi ekzekutive në sferën e sigurisë, rendit dhe të ligjit në Republikën e Kosovës, të bëjnë përpjekje për zbatimin e kushtetushmërisë dhe ligjshmërisë në gjithë territorin e vendit dhe në këtë mënyrë të bëjnë parandalimin e marrjes së ligjit në duart e veta nga ana e qytetarëve.

  • Shpendaj

Zyrat e Avokatit të Popullit

Mitrovicë
Pejë
Prishtinë
Gjakovë
Gjilan
Graçanicë
Ferizaj
Prizren

Zyra regjionale në Mitrovicë

Telefoni: +383 (0) 28 530 138
Adresa Rruga " Afrim Zhitia" p/n 
( Ndërtesa e Administratës Pensionale të Kosovës), 
Kati 3, Zyra No. 11 dhe 12.
Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:30 - 15:00 
Nën zyra në Mitrovicë Telefoni: + 377 (0)45 455 319 +381 (0)64 956 00 50 Adresa: Rr. "Sami Frashëri", pn.Lagja e boshnjakëve, Ndërtesa e ZAK në veri të Mitrovicës Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Pejë

Telefoni:
+381 (0)39 432 931 Adresa:
Rruga “Mbretëresha Teutë”, Nr.59,
Ndërtesa e Komunës,Kati III, nr. 3 Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra Qëndrore, Prishtinë

Thirrjet falas për palët:
0800 15555
 
Numrat telefonik të kontaktit:
+381 (0) 38 223 782; +381 (0) 38 223 783 +381 (0) 38 223 784; +381 (0) 38 223 789

E-mail adresa:info@ombudspersonkosovo.org
Adresa e Zyrës Qendrore:
Institucioni i Avokatit të Popullit 
Rr. “MIGJENI”, nr. 21 
10000 Prishtinë, KOSOVË

Zyra regjionale në Gjakovë

Telefoni:
+381 (0)390 327 698 Adresa:
Rr. "Ismail Qemali"
(ish ndërtesa e Kadastrës)
Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Gjilan

Telefoni:
+381 (0)280 320 843 Adresa:
Rruga “Bulevardi i Pavarësisë" (ish ndërtesa e gjykatës) p.n. Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Graçanicë

Telefoni:        
+381 (0) 38 223 783 +377 (0) 44 367 719, +381 (0) 64 37 11 137
Adresa:
rr."Car Lazari" p.n.
Puna me palë: 
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Ferizaj

Telefoni:
+381 (0)290 326 032 Adresa:
Ndërtesa e Komunës (përdhesë) Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Prizren

Telefoni:
+381 (0)29 222 138 Adresa:
Rr. “Remzi Ademi”, pn Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Nuk ka anketë aktive.