REPUBLIKA E KOSOVËS

Avokati i Popullit

paraqit rastin

Thirrja falas

Lajme

Lajme

12.9.2007

Fëmijët e fshatit Stapanicë në dilemë mes jetës dhe edukimit

Ushtruedi i detyrës së Ombudspersonit vizitoi banorët e fshatit Stapanicë


A është më mirë të kesh fëmijë të shkolluar, apo të mos kesh fëmijë të vdekur?´ ishte kjo njëra ndër pyetjet që i bëri plaku i këtij fshati, Ushtruesit të detyrës së Ombudspersonit z. Hilmi Jashari gjatë vizitës që iu bëri banorëve të kësaj ane me qëllim të dëgjimit të shqetësimeve të tyre.
Për shkak të rrezikut që iu kanoset për jetë, banorët e fshatiti Stapanicë të komunës së Malishevës, kanë vendosur t´ua ndërprejnë mësimin fëmijëve të tyre. Shkolla fillore që gjindet 2 kilometra larg këtij fshatit ndodhet në anën tjetër të magjistrales Prishtinë-Pejë, magjistrale kjo në të cilën në vitet a pasluftës, vetëm në pikën kalimtare të këtij fshati, kanë humbur jetën 6 nxënës kurse disa të tjerë kanë mbetur invalidë
Duke patur parasysh rëndësinë e edukimit të fëmijëve, banorët e fshatit Stapanicë gjatë viteve të fundit kishin improvizuar një shkollë në fshat në të cilën vijonin mësimin 120 nxënës, mirëpo, pa ndonjë arsye edhe këta kontenjerë ku zhvillohej mësimi ishin mbyllur nga organet komunale pa ndonjë arsye konkrete.
I shqetësuar me brengat e banorëve të Stapanicasve, Ushtruesi i detyrës së Ombudspersonit ka vendosur që t´i dërgojë një letër urgjente Kryeministrit të Kosovës si dhe ministrive përkatëse në mënyrë të zgjidhjes sa më të shpejtë të problemit të këtyre banorëve si dhe evitimin e rasteve të tilla në përgjithësi në Kosovë.
Këta banorë janë shprehur të vendosur se do ta bllokojnë magjistralen Prishtinë-Pejë në shenjë proteste deri në realizimin e kërkesave të tyre që janë lejimi i vijimit të mësimit në kontenjerët e deritashëm si dhe përshpejtimi i ndërtimit të shkollës së premtuar nga Ministria e Arsimit Shkencës dhe Teknologjisë.
Sipas statistikave të marra nga Shërbimi Policor i Kosovës, si rjedhojë e mungesës së infrastrukturës adekuate rrugore, deri në gusht të këtij viti kanë humbur jetën 37 këmbësorë, 16 nga të cilët nën moshën 18 vjeçare kurse 758 kanë pësuar lëndime trupore. Numri i përgjithshëm i këmbësorëve të vdekur nga viti 2002 arrin në 190 kurse i të lënduarve në 2669.
U.D i Ombudspersonit z Hilmi Jashari gjatë takimit me banorët e fshatit Stapanicë
Rruga magjistrale ne te cilën gjinden permendoret e fëmijëve që kanë humbur jeten duke shkuar ne shkollë
Kontenjerët që ishin shfrytëzuar si shkollë deri në mbylljen e tyre nga organet komunale
  • Shpendaj

Zyrat e Avokatit të Popullit

Mitrovicë
Pejë
Prishtinë
Gjakovë
Gjilan
Graçanicë
Ferizaj
Prizren

Zyra regjionale në Mitrovicë

Telefoni: +381 (0) 28 530 138
Rruga Rruga " Afrim Zhitia" n/n 
( Ndërtesa e Administratës Pensionale të Kosovës), 
Kati 3, Zyra No. 11 and 12.
Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:30 - 15:00 
Nën zyra në Mitrovicë Telefoni: + 377 (0)45 455 319 +381 (0)64 956 00 50 Adresa: Rr. "Sami Frashëri", pn.Lagja e boshnjakëve, Ndërtesa e ZAK në veri të Mitrovicës Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Pejë

Telefoni:
+381 (0)39 432 931 Adresa:
Rruga “Mbretëresha Teutë”, Nr.59,
Ndërtesa e Komunës,Kati III, nr. 3 Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra Qëndrore, Prishtinë

Thirrjet falas për palët:
0800 15555
 
Numrat telefonik të kontaktit:
+381 (0) 38 223 782; +381 (0) 38 223 783 +381 (0) 38 223 784; +381 (0) 38 223 789

Fax: +381 (0) 38 223 790
E-mail adresa:info@ombudspersonkosovo.org
Adresa e Zyrës Qendrore:
Institucioni i Avokatit të Popullit 
Rr. “MIGJENI”, nr. 21 
10000 Prishtinë, KOSOVË

Zyra regjionale në Gjakovë

Telefoni:
+381 (0)390 327 698 Adresa:
Rr. "Ismail Qemali"
(ish ndërtesa e Kadastrës)
Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Gjilan

Telefoni:
+381 (0)280 320 843 Adresa:
Rruga “Bulevardi i Pavarësisë" (ish ndërtesa e gjykatës) p.n. Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Graçanicë

Telefoni:        
+381 (0) 38 223 783 +377 (0) 44 367 719, +381 (0) 64 37 11 137
Adresa:
rr."Car Lazari" p.n.
Puna me palë: 
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Ferizaj

Telefoni:
+381 (0)290 326 032 Adresa:
Ndërtesa e Komunës (përdhesë) Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Prizren

Telefoni:
+381 (0)29 222 138 Adresa:
Rr. “Remzi Ademi”, pn Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Nuk ka anketë aktive.