REPUBLIKA E KOSOVËS

Avokati i Popullit

paraqit rastin

Thirrja falas

Lajme

Lajme

23.1.2014

DEKLARATË E AVOKATIT TË POPULLIT LIDHUR ME VRASJET E KOHËVE TË FUNDIT NË KOSOVË

Avokati i Popullit, shprehë shqetësimin e tij të thellë lidhur me gjendjen e sigurisë në Kosovë, me theks të vecantë lidhur me vrasjet e ndodhura gjatë këtyre tre javëve të para të këtij viti, si dhe gjithashtu shpreh keqardhjen dhe dhembjen e tij për jetët e humbura.


Rasti i qytetares nga Peja, e cila humbi jetën pasi ishte plagosur javë më parë gjatë festimeve në ndërrimin e motmoteve, si dhe lëndimet e shumë qytetarëve, sidomos fëmijëve nga mjetet piroteknike, nxjerr në pah edhe njëherë papërgjegjësinë shoqërore dhe sidomos atë institucionale lidhur me mosrespektimin e ligjeve në fuqi dhe mosimplementimin e rekomandimeve të Avokatit të Popullit për mjetet piroteknike dhe ndalimin e përdorimit të armëve të zjarrëta gjatë manifestimeve të ndryshme.


Vrasja e fëmijës 14 vjeçar brenda oborrit të një shkolle fillore në Prishtinë si dhe vrasja e asambleistit nga pjesa veriore e Mitrovicës, janë ekzekutime arbitrare, të cilat kërkojnë përgjegjësinë institucionale për ndjekjen, kapjen dhe dënimin e dorasëve me ashpërsinë më të madhe që lejon ligji. Ekzekutimet arbitrare janë akte kriminale që dëshmojnë drejtpërdrejtë për dobësinë e institucioneve kompetente shtetërore në mbrojtjen e jetës së njeriut në territorin e vendit.


Po ashtu, e papranueshme dhe jo më pak e dënueshme, si për shoqërinë ashtu edhe për institucionet shtetërore, është edhe vrasja e të riut në Ferizaj, ditë më parë


Avokati i Popullit u bën thirrje organeve të rendit e sigurisë, të ndjekjes dhe të drejtësisë që të angazhohen seriozisht, duke konkretizuar veprimet dhe përgjegjësitë institucionale, në parandalimin e rasteve të tilla, duke rritur intensitetin dhe seriozitetin e ndjekjes, hetimit të rasteve dhe nxjerrjen e kryeseve të veprave  para drejtësisë.


Ashpërsimi i masave kundër armëmbajtjes pa leje në tërë vendin është veprim të cilin institucionet shtetërore kompetente të Republikës së Kosovës duhet ta konsiderojnë si veprim urgjent dhe të domosdoshëm.

  • Shpendaj

Zyrat e Avokatit të Popullit

Mitrovicë
Pejë
Prishtinë
Gjakovë
Gjilan
Graçanicë
Ferizaj
Prizren

Zyra regjionale në Mitrovicë

Telefoni: +383 (0) 28 530 138
Adresa Rruga " Afrim Zhitia" p/n 
( Ndërtesa e Administratës Pensionale të Kosovës), 
Kati 3, Zyra No. 11 dhe 12.
Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:30 - 15:00 
Nën zyra në Mitrovicë Telefoni: + 377 (0)45 455 319 +381 (0)64 956 00 50 Adresa: Rr. "Sami Frashëri", pn.Lagja e boshnjakëve, Ndërtesa e ZAK në veri të Mitrovicës Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Pejë

Telefoni:
+381 (0)39 432 931 Adresa:
Rruga “Mbretëresha Teutë”, Nr.59,
Ndërtesa e Komunës,Kati III, nr. 3 Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra Qëndrore, Prishtinë

Thirrjet falas për palët:
0800 15555
 
Numrat telefonik të kontaktit:
+381 (0) 38 223 782; +381 (0) 38 223 783 +381 (0) 38 223 784; +381 (0) 38 223 789

E-mail adresa:info@ombudspersonkosovo.org
Adresa e Zyrës Qendrore:
Institucioni i Avokatit të Popullit 
Rr. “MIGJENI”, nr. 21 
10000 Prishtinë, KOSOVË

Zyra regjionale në Gjakovë

Telefoni:
+381 (0)390 327 698 Adresa:
Rr. "Ismail Qemali"
(ish ndërtesa e Kadastrës)
Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Gjilan

Telefoni:
+381 (0)280 320 843 Adresa:
Rruga “Bulevardi i Pavarësisë" (ish ndërtesa e gjykatës) p.n. Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Graçanicë

Telefoni:        
+381 (0) 38 223 783 +377 (0) 44 367 719, +381 (0) 64 37 11 137
Adresa:
rr."Car Lazari" p.n.
Puna me palë: 
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Ferizaj

Telefoni:
+381 (0)290 326 032 Adresa:
Ndërtesa e Komunës (përdhesë) Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Prizren

Telefoni:
+381 (0)29 222 138 Adresa:
Rr. “Remzi Ademi”, pn Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Nuk ka anketë aktive.