REPUBLIKA E KOSOVËS

Avokati i Popullit

paraqit rastin

Thirrja falas

Lajme

Lajme

01.8.2007

Banorët e fshatrave të brezit kufitar me Serbinë të harruar nga institucionet qeveritare

Ushtruesi i detyrës së Ombudspersonit vizitoi fshatrat Muqibabë dhe Lipovicë

Gjatë vizitës që Ushtruesi i detyrës së Ombudspersonit z, Hilmi Jashari i bëri fshatrave Muqibabë dhe Lipovicë të komunës së Gjilanit, ka konstatuar se Institucionet e Kosovës në nivelin lokal dhe qendror nuk kanë bërë asgjë për t´ua ofruar kushtet elementare për jetesë banorëve të kësaj ane.

´Ujin e bartim me gomarë nga një pus që gjendet qindra metra larg shtëpive të fshatit, kurse as pusi nuk ka ujë të mjaftueshëm për të plotësuar kërkesat e banorëve të kësaj ane´ i tha Vehid Ibrahimi Ushtruesit të detyrës së Ombudspersonit.

Fshati Muqibabë, që para luftës në Kosovë kishte 53 familje, tani banohet vetëm nga 12 sosh si rrjedhojë e pamundësisë së zhvillimit ekonomik si dhe nga neglizhenca e Institucioneve qeveritare ndaj kësaj pjese të Kosovës.

Duke treguar për kushtet e vështira të jetesës, Ajka Selimi shpjegonte se jeta i ishte vështuirësuar akoma më shumë kur i ishte ndërprerë ndihma sociale asaj familjeje si dhe disa familjeve të tjera.

Në një dhomë betoni, pa mbuloja, shtretër apo izolim jetonte edhe familja Ademi në fshatin Lipovicë. Kurse, fytyrat e fëmijëve të mbuluara nga insektet dhe papastërtia kërkonin mëshirë në mënyrë të gëzimit të së drejtës elementare njerzore. Të drejtës për ekzistencë.

Ushtruesi i detyrës së Ombudspersonit z. Jashari, në prezencë të gazetarëve iu bëri thirrje Institucioneve qendrore dhe lokale për ndërmarrjen e masave të shpejta në mënyrë të zgjidhjes urgjente të problemeve për banorët e fshatrave të brezit kufitar duke konsideruar si obligim për veprime pozitive të ndërhyrjes së pushtetit, obligime që dalin nga standardet ndërkombëtare për të drejtat e njeriut.

Kjo ishte vizita e tretë e Ombudspersonit në këtë pjesë të Kosovës, kurse Ushtruesi i detyrës së Ombudspersonit shprehu brengën për mospërfilljen e rekomandimeve të tij nga ana e institucioneve qeveritare.

Përveq Institucionit të Ombudspersonit, banorët e këtyre fshatrave iu kishin drejtuar edhe Qeverisë së Kosovës dhe pushtetit lokal të Gjilanit, mirëpo një vizitë e këshilltarit të kryeministrit që ishte ndërmarrë si përgjigjje ndaj kërkesave të tyre, nuk kishte ndihmuar në zgjidhjen e problemeve të shumta me të cilat ballafaqohen siq janë: trajtimi mjekësor, shkollimi, furnizimi me ujë të pijshëm, rrugët, transporti publik dhe furnizimi me artikuj të domosdoshëm ushqimor.
Familja Ademi -fshati Lipovicë
U.D i Ombudspersonit z. Hilmi Jashari dhe drejtori i hetimeve z. Veton Vula gjatë takimit me banorët e Muqibabës
U.D i Ombudspersonit z, Jashari gjatë takimit me një kryefamiljare të fshatit Muqibabë

  • Shpendaj

Zyrat e Avokatit të Popullit

Mitrovicë
Pejë
Prishtinë
Gjakovë
Gjilan
Graçanicë
Ferizaj
Prizren

Zyra regjionale në Mitrovicë

Telefoni: +383 (0) 28 530 138
Adresa Rruga " Afrim Zhitia" p/n 
( Ndërtesa e Administratës Pensionale të Kosovës), 
Kati 3, Zyra No. 11 dhe 12.
Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:30 - 15:00 
Nën zyra në Mitrovicë Telefoni: + 377 (0)45 455 319 +381 (0)64 956 00 50 Adresa: Rr. "Sami Frashëri", pn.Lagja e boshnjakëve, Ndërtesa e ZAK në veri të Mitrovicës Puna me palë: Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Pejë

Telefoni:
+381 (0)39 432 931 Adresa:
Rruga “Mbretëresha Teutë”, Nr.59,
Ndërtesa e Komunës,Kati III, nr. 3 Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra Qëndrore, Prishtinë

Thirrjet falas për palët:
0800 15555
 
Numrat telefonik të kontaktit:
+381 (0) 38 223 782; +381 (0) 38 223 783 +381 (0) 38 223 784; +381 (0) 38 223 789

E-mail adresa:info@ombudspersonkosovo.org
Adresa e Zyrës Qendrore:
Institucioni i Avokatit të Popullit 
Rr. “MIGJENI”, nr. 21 
10000 Prishtinë, KOSOVË

Zyra regjionale në Gjakovë

Telefoni:
+381 (0)390 327 698 Adresa:
Rr. "Ismail Qemali"
(ish ndërtesa e Kadastrës)
Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Gjilan

Telefoni:
+381 (0)280 320 843 Adresa:
Rruga “Bulevardi i Pavarësisë" (ish ndërtesa e gjykatës) p.n. Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Graçanicë

Telefoni:        
+381 (0) 38 223 783 +377 (0) 44 367 719, +381 (0) 64 37 11 137
Adresa:
rr."Car Lazari" p.n.
Puna me palë: 
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Ferizaj

Telefoni:
+381 (0)290 326 032 Adresa:
Ndërtesa e Komunës (përdhesë) Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Zyra regjionale në Prizren

Telefoni:
+381 (0)29 222 138 Adresa:
Rr. “Remzi Ademi”, pn Puna me palë:
Çdo ditë pune, nga ora 08:00 - 16:00

Nuk ka anketë aktive.